29 setembre de 2010

PASTÍS DE MATÓ (sense farina)

 Aquest pastís els vaig veure al bloc de la Dolça, aquí i només veure'l em va entrar pels ulls! També em va cridar l'atenció el fet que la Dolça ens comenta que a casa seva sempre s’ha fet i que ja el feia la seva àvia... Aquestes receptes de les àvies, mares, tietes... no s’han de perdre, han de donar-se a conèixer! perquè acostumen a ser les millors! I així és, perquè ja l'hem fet uns quant blocaires!
Aprofitant que tenia bons ous, dels quins em regala l’amiga Leo d’Isona, que té un bé de deu de gallines tant ponedores que quan hi anem ens en proveeix per dies, però s’han d’anar gastant... i aquest pastís ha estat una bona raó, i un bon mató que vaig comprar, en un moment vaig tenir aquest deliciós pastís de mató, que ara que l’hem tastat, certifiquem que és un dels més bons que hem menjat!. És un pastís molt suau, tendre, gustós i gens pesat, per tant, te’n pots menjar un bon tall... (és una bona excusa...) El vaig fer ahir per la tarda, a la nit el vam provar, i tots el vam trobar boníssim... . I aquest matí, pensant que quan arribi avui al vespre segurament que ja no en quedaria..., una que és previsora, se n’ha portat un trosset per a berenar... hora que estic esperant amb candeletes!
És un pastós força recomanable!

PASTÍS DE MATÓ (sense farina)
Ingredients
- ½ kg de mató
- 150 g de sucre
- 6 ous
- Pell de llimona ratllada (opcional)(n’hi vaig posar una mica)
Preparació
Primer que res, encenem el forn a 200º (si teniu l’opció, dalt i baix)
En un bol gran posem el mató i l’aixafem amb una forquilla.
Separem els rovells de les clares.
Afegim els rovells al mató, a continuació el sucre i la pell de llimona. Amb la batedora elèctrica batem bé fins que tinguem una massa homogènia.
Muntem les clares amb un pessic de sal, han de quedar ben fortes, que facin pics.
Anem afegint les clares muntades a la barreja de mató, ous i sucre, amb l’ajuda d’una espàtula, amb moviments suaus i de dalt a baix, perquè no ens perdi volum.
Aboquem la barreja en un motlle que haurem engreixat i enfarinat (traiem l’excés de farina).
Enfornem durant 45-50 minuts, primer a 200º, passats uns 30’ abaixem a 180º. Podem comprovar si ja està cuit, o bé pressionant suaument amb els dits , hem de notar que està consistent però alhora flonjo, o bé punxant-lo, traient l’agulla neta.

16 comentaris:

Xavier ha dit...

Uei, veges tu! Just hui he fet un pastís igualet que és molt típic de Mallorca (en diuen 'greixonera de brossat') i així done els molts anys a un Miquelet i un Gabrielet que tinc per ací!

M'encanta com t'ha quedat!

Una besada.

Teresa ha dit...

Felicitats per a aquests noiets!! segur que amb aquesta greixonera de mató s'han possat molt contents!
A nosaltres ens ha agradat molt, segur que repetirem!
petons!

Olga ha dit...

Hola Teresa!

M'ha agradat moltíssim la recepta. Buscaré l'adaptació substituint el sucre i el faré. Fa temps que tinc moltes ganes de fer un bon pastís de formatge i aquest ha de quedar boníssim.

Un peto,

xisca ha dit...

Com diu en Xavier , és igual que la " greixonera de brossat" que feim per aqui. I com que a Mallorca som més donats a celebrar els sants que els aniversaris i tenint en compte que a Mallorca solen posar el nom dels padrins , els Miquels , els Gabriels i els Rafels abunden i avui segur que hi ha moltes cases que paren taula en dolços i salats i la gent ( sense que la convidis) vé a ca teva a donar els Molts d'Anys.

Bono trob que això m'ha sortit molt llarg i tot per dir-te que trobo que t'ha sortit molt bé el teu pastís de brossat, je,je..

Una abraçada

MªJosé ha dit...

te ha quedado estupendo, qeu delcia con mató.
besos

Gemma ha dit...

Us heu posat d'acrod amb la Glòria del Cafè de Nit? :)
Amb tanta gent que diu que és bo, serà qüestió de provar-lo ben aviat!

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Un pastís que es fa desde tan antic a la força ha de ser bó.
Es veu que està demanant que el fem i no es perdi la recepta.
Petons.

Josepb. ha dit...

Teresa; ... es que el que no s'apiguen les àvies, mares, tietes, padrines...
Que vagi de gust Teresa¡¡ :-D

Celes ha dit...

Ayyyyy!!!! Que bueno tiene que estar.


Bsss

Visc a la Cuina ha dit...

Jo també el tinc pendent! M'hi hauré de posar ja!

Teresa ha dit...

Olga, a veure si et surt, ja ens ho diràs.
Xisca, encantada amb el teu comentari llarg! no sabia que a les illes celebraveu més el sant, a casa nostra pasen gairebé de
llarg!La idea d'anar a felicitar per les cases m'agrada!

Teresa ha dit...

Mº José, està molt bo!
Gemma, si que n'és de bo! ja vaig veure que la Glòrioa i també algun altre bloc l'havia fet. A casa els pastissos de formatge ens agraden molt, i quan vaig veure aquest... prova'l que t'agradarà!
La cocinera de Betulo, Josep,a mi les receptes d'aquestes que pasen d'avia, mare... m'agraden molt! Aquests segur que el repetiré!
Celes, visv a la cuina, animeu-vos! crec que us agradarà1
Que tingueu bon dia

Glòria ha dit...

Jo també el vaig fer i oi que és boníssim?

Mª Ángeles ha dit...

Hola Teresa.
¿te acuerdas de mí?
Pues nada. Quiero que seas la primera en saberlo.
has sido la ganadora del CALENDARIO DE PARED 2011.
Estoy preparando la entrada en mi blog, con el resultado y las explicaciones de cómo he hecho el sorteo.
Ahora sólo necesito saber tus datos para enviarlo.
Nombre completo y apellidos
Dirección postal, con el código.
Y si quieres, dime fechas que quieras que resalte , para hacer el calendario personalizado.
Si queres que ponga algo de santoral, alguna fecha de fiestas que haya en BArcelona, algún aniversario que quieras recordar, algún cumpleaños, etc...
Mándamelo por correo electrónico al mío: marigelu@gmail.com
cuanto antes lo tengas, mejor, para que me dé tiempo a prepararlo y mandarlo hacer. Y si quieres que alguna foto salga en el calendario, en alguna de las fechas de cualquier mes, puedes mandarla también.

Dolça ha dit...

L'àvia el feia i és un pastís de sempre, a casa meva, celebro que us agradi ant!
PTNTS
Dolça

ruben ha dit...

Se que fa temps que aqueat tema no està actiu, pero val a dir-ho. Aquesta recepta es perfecta per diabetics perque no porta farina. Nomes cal canviar el sucre per tagatosa i queda molt bo!

Seguidors

Traductor: